Roots – Schoolvoorstelling

Roots is een schoolvoorstelling voor Middelbaar Onderwijs, maar ook in aangepaste vorm voor Primair onderwijs (groep 6 – 8). Tevens geschikt voor culturele instellingen, theaters en (blues)festivals.

Roots is een muzikale ontdekkingsreis naar de oorsprong van de blues. Aan de hand van zeldzaam en authentiek beeldmateriaal en geluidsfragmenten (o.a. uit het archief van The Library of Congress USA) wordt het verhaal van de geschiedenis van de blues, en daarmee het ontstaan van de moderne rockmuziek, door Louis verteld en ook live gespeeld en gezongen. Van de periode van slavernij, de Amerikaanse burgeroorlog en Jim Crow laws in het zuiden wordt via spirituals en worksongs uitgelegd en bezongen hoe de blues is ontstaan. Alles wat de blues tot zo’n unieke muziek maakt komt voorbij: de klank, toonladders en hoe de botsing van culturen in de tragiek van een maatschappij met slavernij en discriminatie tegelijkertijd zorgde voor de geboorte van de meest unieke en prachtige muziek die blijvende impact heeft gehad op onze hele westerse muziekgeschiedenis en heeft geleid tot onze huidige popmuziek. De fragmenten maken duidelijk hoe het leven was in die tijd maar ook hoe muziek deel uitmaakte van het dagelijks leven en hoe muziek mensen de kracht gaf om door te gaan en te overleven onder de meest zware omstandigheden. Met de mechanisatie in de landbouw en de migratie naar grotere steden noordelijker in Amerika (Chicago, Detroit) werd de blues verder geëvolueerd en gespeeld op elektrische gitaren. Hieruit volgde de Rock ‘n’ Roll en de rest van wat we kennen uit de moderne muziekgeschiedenis.

Uiteraard is er ook plaats voor grappige en opvallende anekdotes over boogie in juke joints, barrelhouse piano, medicine shows, gitaren gemaakt van sigarenkistjes en bluesartiesten als Son House, Charley Patton, Robert Johnson en Muddy Waters.

Lengte: ca. 60 a 70 minuten.

Audio/Video apparatuur op locatie noodzakelijk (incl. projectiescherm/beamer). Video is incl. audio. Voor live optreden zijn 3 kanalen nodig (3x XLR: microfoon zang, 1x mic gitaarversterker en 1x XLR voor footstomp).