Bio

English version – click here

Gewapend met gitaar, footstomp en stembanden presenteert “Little” Louis van Empel zich op een verrassende en energieke wijze tijdens zijn optredens. De songs van Louis variëren van rauwe deltablues en duistere americana tot folky songs van velerlei aard. De belangrijkste invloeden zijn oude bluesmeesters als Blind Willie Johnson, Son House, Muddy Waters en John Lee Hooker maar ook artiesten als Beck, Bob Dylan, Johnny Cash en Tom Waits. Vol overgave vertolkt hij de blues op zijn eigen, unieke manier. Wars van clichés stoomt hij dwars door de diverse rauwe verschijningsvormen en uithoeken van de blues.

Little Louis speelde de afgelopen 25 jaar ruim 800 optredens met diverse bands en solo in Nederland en België op uiteenlopende festivals, concertpodia, in theaters en muziekcafés. Enkele hoogtepunten: BRBF Peer, Moulin Blues, Bluesrock Tegelen, Jazz in Duketown (hoofdpodium), Paaspop, Folkwoods, Melkweg, 013, Metropool, Atlantis, De Bosuil, Elastiek, Mezz, Hedon, De Groene Engel, Roepaen, De Nieuwe Nor, Paradox, Muziekcentrum Frits Philips, Gryphus, De Tamboer, Bellevue theater, diverse radioprogramma’s bij o.a. VPRO, VARA en TROS…en nog veel meer..!

In 1994 richtte Louis de eerste lineup van the Little Louis Bluesband op. Deze band wist grote regionale bekendheid te verwerven, wat uitmondde in een optreden op het prestigieuze Belgium Rhythm & Bluesfestival (BRBF) in Peer in 2000.


Het schrijven van melodieuze songs met invloeden uit folk, americana, country, latin, blues, jazz en rock hield Louis vanaf 1999 bezig en hij kon niet langer al zijn ideeën in de bluesband kwijt. Na het opnemen van de eerste eigen beheer cd “Compass & Chart” richtte hij eind 2000 de band “Louis!” op. In 2001 verscheen een tweede eigen beheer cd “Tales of Liquid Desires & Shining Armours”. Deze cd werd zeer positief ontvangen bij diverse popbladen en de nederlandse “roots/americana” scene.

In de zomer van 2003 werd het 3e album van Louis! opgenomen, het officiële debuut op Corazong Records. De cd, getiteld “A Close Watch”, is lovend ontvangen door de (inter)nationale (muziek)pers en kreeg veel airplay op nationale en regionale radio.

Behalve de release van deze cd was de oprichting van het songwriterscollectief, Songwriters United, samen met BJ Baartmans, Eric van Dijsseldonk en Eric DeVries een belangrijke activiteit in 2004. In juni 2005 verscheen de eerste gezamenlijke geluidsdrager (in de vorm van een DVD) van Songwriters United op het platenlabel Inbetweens Records.

In 2007 vond de release plaats van het “blues-noir” getinte album “Speak of the Devil ” op Inbetweens Records. Het album is grotendeels door Louis zelf ingespeeld, met ondersteuning door The Little Louis Band. Tevens bracht de band via internet een gratis live CD: “Live at Paradox” uit. Het optreden dat de band in 2008 gaf op het grootste blues & rootsfestival van Nederland, Moulin Blues, is vakkundig vastgelegd op de live CD & DVD: “Footstompin’ Ground!”.

In 2011 is The Little Louis Band overgegaan in The Mighty Ya-Ya. Een nieuwe bandnaam, een nieuwe sound: rauwer en steviger. Classic rock, gemixt met universele grooves, bombastische big-band razernij en een vleugje kitsch. Dat alles gekneed door de stevige, maar tedere, hand van Moeder Blues. Het gelijknamige debuutalbum van The Mighty Ya-Ya, released in februari 2012, werd zeer lovend ontvangen in de Nederlandse en Belgische pers. Hoogtepunten waren optredens op Bluesrock Tegelen en in de Melkweg Amsterdam. Januari 2016 verscheen het tweede Mighty Ya-Ya album, getiteld “Magnum Sonus”. Meer info: www.mighty-ya-ya.com

Discografie

The Mighty Ya-Ya
2020: Harakiri Blues (Porcupine Records)
2016: Magnum Sonus (Porcupine Records)
2012: The Mighty Ya-Ya (Porcupine Records)

Little Louis
2008: Footstompin’ Ground! (Porcupine Records)
2007: Live at Paradox (promo, internet only)
2007: Speak of the Devil (Inbetweens Records)
2002: Hangin’ in the Alley (Vinyl LP / Porcupine Records)
2000: Juicy Pear (Self released, out of print)
1998: The Little Louis Bluesband (Self released, out of print)

Louis!
2004: A Close Watch (Corazong Records)
2001: Tales of Liquid Desires & Shining Armours (Porcupine Records, out of print)
2000: Compass & Chart (Porcupine Records)

Songwriters United
2007: Another Round with… (Inbetweens Records)
2005: Songwriters United DVD (Inbetweens Records)